Trial
Noen har sammenlignet det å kjøre trial med å fløte tømmer i Vøringsfossen, og det er kanskje ikke så langt fra sannheten. For trial er nemlig teknisk sett en av de aller mest krevende idretter som finnes; den stiller krav til utøverne som strengt tatt ligger nærmere sirkusmanesjen enn langrennssporet. Et trialløp foregår alltid ute i skog og mark. Terrenget må være variert og til dels meget kupert, og jo mer erfarne førerne blir, jo større krav settes det til terrengets vanskelighetsgrad.
Trialkonkurranser kan ha en varighet på 6-8 timer, så her er det snakk om å være godt forberedt både fysisk sett og ikke minst mentalt; en vinner ikke i trial bare med krefter og teknikk, her er psykisk utholdenhet helt avgjørende. Målet for konkurransene er å ikke sette foten i bakken eller stoppe opp i spesielle seksjoner av løypa. Da blir det idømt prikker som det er om å gjøre å få minst av. Vanskelighetsgraden på seksjonene varierer etter nivå og sylindervolum på motorsykkelen. Et løp foregår ved at et visst antall seksjoner kjøres en, to, tre eller fire ganger, og den som har færrest \”fotinger\” totalt sett har vunnet. Løypa eller seksjonen består av bratte oppover- og nedoverbakker, store steiner og høye kanter, og de beste førerne i trial har kapasitet til å forsere kanter som kan være 3-4 meter høye! Her finnes masser av vanskelige svinger og sleipe røtter som skal forseres. Sporvalget er meget viktig; en eneste feil inngangsvinkel, og man står der. Flere og flere jenter starter nå med trial (det arrangeres egne norgesmesterskap for kvinner). Norske jenter hevder seg helt i verdens toppen i kvinnetrial. Dette er også en idrett for de som har passert litt høye tall både når det gjelder alder og vekt.
Aldersgrensen for å kunne kjøre trial er 5 år, og gjelder da kun treningskjøring/lek med sykler inntil 80 kubikk. Det er ikke lov å stille til start i et offisielt løp før det året en fyller 12 år. Fram til det året hvor utøverne fyller 8 år, kan de bare kjøre sykler som er mindre enn 200 kubikk. Det er fra det året man fyller 13 år at sykler større enn 200 kubikk kan ta plass mellom beina.